Македонска ризница број 3

Почитувани читатели,

Пред вас е третиот број на електронското списание Македонска Ризница, а во него ќе можете да прочитате за македонскиот феудалец Добромир Хрс и за манастирот Свети Јоаким Осоговски, за Македонците и граѓанската војна во
Грција и за македонските народни танци. Ќе можете да прочитате и едно сведоштво за познатиот македонски револуционер Пере Тошев, како и статија за не толку познатиот македонски револуционер Диме Стојанов – Берберчето.

Ви подготвивме и фоторепортажа од Дојран и кусо интервју со најдобриот промотор на Македонија за 2010 година.

Во овој трет број, споредено со претходните два, ви презентираме нешто поголема доза на уметност. Ќе можете да прочитате една песна од поетесата Даница Петровска, за прв пат на страниците на Македонска Ризница објавуваме карикатура од карикатуристот Никола Анѓелкоски, а ќе можете да видите и четири слики од Роза Мојсовска. Секако, објавуваме и две нови епизоди од стрипот Светот на Бромо, со што на наше големо задоволство ја продолжуваме соработката со стрип креаторот Владо Јаневски.

Ви посакуваме пријатно читање!

http://issuu.com/makedonska_riznica/docs/makedonska_riznica_3No comments:

Post a Comment