Македонска Ризница број 28

Почитувани читатели,

http://issuu.com/makedonska_riznica/docs/makedonska_riznica_28

Со огромна радост ви го претставувам новиот дваесет и осмиот број
на овој прекрасен, мал трезор од богатства, кој има многу да понуди
за сечии очи.
Александар Стеванов ќе ви раскаже за посетите на американскиот
етнолог Џоел М. Халперн, кој ја посетил токму нашата малечка
земја. Збогатено со многу фотографии кои навистина вреди да ги
погледнете. Од друга страна пак, Гоце Панговски преведе натпис за
македонската борба за слобода, кој датира од 1903 година, а истиот
бил објавен во „New York Times” на 6ти декември, истата година.
Потоа веќе на следната страница ќе ги стоплите душите со поезијата
на поетесата Марија Бојкова, а веднаш потоа ќе имате можност да
ја видите портрет карикатурата на Ѓорѓи Сугарев, изработена од
нашиот редовен соработник Никола Анѓелкоски.
Македонија е на Македонците и токму ние сме тие кои треба да
одлучиме дали таа како таква ќе успееме да ја зачуваме за нашите
идни поколенија. „Македонија е Македонија и Македонија ќе си
остане. Потребно е да се прекине со оваа игра,” вели Даниел
Кон-Бенедит и тој додава цитирам „Во однос на спорот со името,
отсекогаш имам едноставна позиција.” Зарем и би можеле ние да се
претставиме под друго име, освен под она што ни го оставиле нашите
дедовци?
Одговорот пронајдете го низ низата културолошки написи кои
списанието Македонска ризница ви ги претставува во секој број.
Александар Стеванов токму и затоа го преведе натписот посветен
на македонскиот револуционер Кузо Стефов, објавен во списанието
„Илустрација Илинден”.
Кон крајот на овој број, кој е само почеток во низата која следи,
прочитајте го написот за македонската песна Шар Планина од
авторот Благојче Андонов. Потоа следуваат уште неколку поетски
песни од опусот на поетесата Нада Алексоска.
Се надеваме дека ќе уживате во овој број, исто толку колку што и ние
уживавме додека ја ткаевме оваа ризница за вас.
Со почит,
Милица Пашовска

Македонска ризница број 27

Почитувани читатели, 


http://issuu.com/makedonska_riznica/docs/makedonska_riznica_27

Чест и задоволство ни е да ви го претставиме дваесет и седмиот 
број на е-списанието Македонска Ризница. Исто како и 
претходниот број, се чини дека и овој е посветен на поезијата,
што во голема мера е заслуга на Милица Пашовска, најновиот
член во нашата редакција. Ќе можете да прочитате три нови
песни напишани од Ирена Јурчева, редовна соработничка на
Македонска Ризница, а Милица ќе ви го претстави поетот Мики
Трајковски и ќе ви ја претстави неговата поезија.
Почествени сме од можноста да објавиме поголем број на
илустрации и стрип табли, дел од кои и ексклузивно, од
македонскиот стрип автор и илустратор Тони Анастасовски. Исто
така ви претставуваме и една талентирана илустраторка од
Финска, која што, меѓу другото, со Македонија ја поврзува една
преубава слика на античкиот крал и освојувач Алесандар III
Македонски.
Продолжуваме со превод на стари написи објавени во
американскиот весник The New York Times. Овој пат тоа е напис
во врска со „свирепиот колеж на христијаните во Македонија“ кој
се случувал „пред очите на Европските претставници“, објавен
во далечната 1905 година. Ќе можете да прочитате и превод на
напис, објавен во 1929 година во списанието Илустрација
Илинден, посветен на македонскиот револуционер Мануш
Георгиев.
Во овој број ќе можете да прочитате и цитат од првиот
претседател на Р. Словенија, Милан Кучан, а задоволство ни е
што продолжуваме со објавување на преубавите карикатури на
македонскиот карикатурист Никола Анѓелкоски. Во овој број ви
претставуваме негова портрет карикатура на прочуениот Дедо
Иљо Малешевски.
Со почит,
Александар Стеванов
издавач на Македонска Ризница

Македонска Ризница број 26

Почитувани читатели,

http://issuu.com/makedonska_riznica/docs/makedonska_riznica_26

пред вас е дваесет и шестиот број на електронското списание Македонска Ризница. Во него ќе можете да прочитате нешто повеќе за полскиот етнолог и социолог Јозеф Обребски, како и да видите дел од стотиците негови фотографии направени во Македонија кон крајот на 1932 и почетокот на 1933 година.
Во написот Егеизација?!? на нашиот соработник Ѓорѓи Ѓурчиновски, ќе можете да прочитате неколку телеграми, поврзани со судбината на Македонија и на македонскиот народ, од тајната кореспонденција помеѓу агентите на Британската Мисија кај Маршалот Тито и нивната централа во Лондон, во зимата 1944-1945 година.
Како и до сега, така и во овој број ви претставуваме карикатура од карикатуристот Никола Анѓелкоски. Овој пат тоа е портрет-карикатура на македонскиот собирач на народни умотворби Марко Цепенков.
Преку преводи на писмо објавено на почетокот од минатиот век во весникот The New York Times и извадок од колумна објавена пред нешто повеќе од една декада во The Guardian, ќе ве запознаеме и со
ставовите на два британски премиери во врска со Македонија и со препреките кои што, во соодветните периоди, ѝ се нашле на патот.
Се чини дека овој број, како ниеден број претходно, е посветен на поезијата. Ви ја претставуваме поетесата Марија Црвенковска и четири песни од нејзиниот опус, а во Петте елементи ќе можете да причитате пет песни од нашата редовна соработничка Весна Ничевска Саравинова, како и да видите исто толку нејзини фотографии.
Со почит,
Александар Стеванов
издавач на Македонска РизницаМакедонска Ризница број 25

Почитувани читатели,

http://issuu.com/makedonska_riznica/docs/makedonska_riznica_25

Списанието „Македонска Ризница“ ја прослави својата двегодишнина од постоењето. Во овој период објавивме илјадници страници од македонската историја, фолклор, традиција, уметност итн. Интересот кај читателите е сè поголем со што имаме мотив плус за објавување на нови содржини од нашиот бит.

Во овој број ја имаме таа чест за прв пат во Македонија да ги претставиме делата на ирскиот поет Вилијам Батлер Јејтс, преведени од професорот Драги Михајловски, кому особено сме му благодарни за добиената доверба.

Исто така ќе ве запознаеме со револуционерно знаме кое што го вееле македонските борци, како и со случувањата во Радовиш во 1944 година. Ви посакуваме пријатни мигови.


Со почит,
Благојче Андонов