Македонска ризница број 24

Почитувани читатели,

http://issuu.com/makedonska_riznica/docs/makedonska_riznica_24

Имаме чест да ви го претставиме дваесет и четвртиот број на е-списанието Македонска Ризница со кој што го одбележуваме јубилејот две години постоење. Исто како и во сите досегашни броеви, и во овој ќе можете да прочитате избор написи од областа на македонската историја, култура и традиција.

Ќе ве запознаеме со германската улога во реорганизацијата и модернизацијата на османлиската војска пред Илинденското востание, како и со еден релативно непознат македонски револуционер. Ви претставуваме дел од богатото творештво на македонскиот сликар Стојанче Андонов – Дито и на стрип авторката Иванка Апостолова. Ќе можете да научите и нешто повеќе во врска со Дебарско – кичевската епархија на МПЦ – ОА, а во овој број ви го претставуваме и последниот напис од рубриката посветена на македонските икони.

Би сакал во името на целата редакција на Македонска Ризница, да искажам огромна благодарност до карикатуристот Никола Анѓелкоски, кој што со своите карикатури даде огромен придонес за збогатувањето на ова електронското списание. Неговата серијата портрет карикатури на македонски револуционери и преродбеници, според наше мислење, претставува не само потсетник на славните дејци од македонското минато и оддавање почит за нивните заслуги за Македонија, туку на некој начин и освежување и визуелно осовременување на нивниот помен, како и оставање траен печат за начинот на кој што биле доживувани во времето во кое што ние сега живееме.

Се надеваме дека ќе уживате во читањето на овој дваесет и четврти број на Македонска Ризница.
Со почит

Александар Стеванов

No comments:

Post a Comment